Kun je hulp gebruiken bij de zorg voor je kind?

Kinderen grootbrengen is een hele klus. Voor alle ouders is het fijn om dat niet alleen te hoeven doen. Maar niet iedereen krijgt een helpende hand toegestoken als hij of zij die nodig heeft. Deze gezinnen helpen we met steunouders. Dat zijn volwassen vrijwilligers die één of twee dagdelen per week optrekken met een kind.

Steunouders geven een kind een vertrouwde plek waar het welkom is en kind kan zijn. Daarmee krijgen ouders ruimte om op adem te komen. Dat kan bij een gezin zijn, een stel (jong of oud) of een alleenstaande met ruimte in huis, leven en hart. Een steunouder biedt praktische steun. Je kunt als ouder de zorg voor je kind delen met de steunouder. Voor jouw kind kan het fijn zijn om even ergens anders te zijn en nieuwe ervaringen op te doen. In deze korte animatie leggen we uit hoe het werkt:

Iets voor jou? Kijk hier of Steunouder bij jou in de buurt actief is. In Zwolle, Kampen en Zwartewaterland is Steunouder er ook speciaal voor pleegouders.

Vraagouder aan het woord

"Mijn kinderen zien steunouder Luce als een tante waar ze leuke dingen doen. Ze spelen met Lego of met de hond. Ze voelen zich zichtbaar op hun gemak. En ik heb even tijd voor mijzelf"

Lees het hele verhaal

Steunouder een hele stap

Het is best een stap om je kind bij een ander achter te laten. Dat doe je alleen als je de steunouder vertrouwt. Ook de steunouder moet wennen aan de situatie. Daarom is een wenperiode belangrijk voor jou, je kind en de steunouder. Daar zorgt de steunoudercoördinator voor. Die let erop dat het wennen voor iedereen geleidelijk verloopt. En natuurlijk maken we ook afspraken over eten, drinken, de gewoontes van jouw kind, het halen en brengen, de tijden en noem maar op. Dat krijgt allemaal aandacht.

Veiligheid voorop

Veiligheid van jouw kind staat voorop. Steunouders krijgen allemaal een uitgebreide kennismaking. Zij leveren een Verklaring omtrent Gedrag in en ze volgen een training van vier dagdelen. Zo kunnen we goed nagaan of een aspirant-steunouder echt steunouder kan en mag worden.

Meer weten over de mogelijkheden van steunouder?

Aarzel niet contact met ons op te nemen!