In haar jeugd werd ze vaak opgevangen door ‘tante’ Teuntje, een kennis van haar moeder die om de hoek woonde. De aandacht van Tante Teuntje blijkt later de inspiratiebron van Steunouder Nederland, waarmee Maria Wassink in 2012 is begonnen.
“Rotterdam Blijdorp, er is niks veranderd. Wij woonden op de tweede verdieping, 2b – groot gezin, 6 kinderen – de jongste en de oudste scheelden bijna 21 jaar – ik was de jongste, een nakomertje. Mijn moeder heeft het zwaar gehad: hoe ouder ik word hoe meer ik me dat ga realiseren. Ik had ook een gehandicapte zus waar de nodige zorg naar uit ging.”
Tante Teuntje was er voor Maria. Haar moeder stond er alleen voor, echte tantes en ooms woonden ver weg. Tante Teuntje en oom Ab waren goede kennissen en woonden vlak om de hoek.
“Ik kon daar zelf naar toe zonder de straat over te steken. De gezelligheid bij tante Teuntje, het onvoorwaardelijk mogen zijn en niets hoeven, de aandacht voor mij als kind, de andere kinderen die er waren én het glaasje limonade deden alles. Voor mijn moeder was het een moment rust en gedeelde zorg voor mij met iemand waar zij volledig vertrouwen in had.”
Bickerstraat Rotterdam
Pas jaren later bleek dat ze veel meer deed voor het gezin dan het glaasje limonade op woensdagmiddag. Ook al werden in die tijd amper foto's gemaakt, toch was het vreemd dat tante Teuntje op geen enkele foto stond. Bij feesten en andere gelegenheden stond haar man, Ab, wel op foto’s – Teuntje niet.
“We kwamen er later achter dat Teun bij gelegenheden de zorg op zich nam van mijn verstandelijk gehandicapte zus met een autisme en gedragsproblemen. Voor haar waren feestjes lastig. Tante Teuntje wierp zich op in dit soort situaties. En mijn zus? Zij was altijd heel rustig bij tante Teuntje, voelde dat er 'notitie van haar werd genomen' (zoals mijn moeder dat verwoordde), kortom, mijn moeder kon haar met een gerust hart achterlaten. En oom Ab? Die nam de honneurs van zijn vrouw waar.”
Moeder van Maria Wassink in gesprek met tante Teuntje (rechts)
© Familie Wassink en Familie Eilander
“Ik had een goede moeder, maar zij was al een dagje ouder en stond er alleen voor. Zij had kennissen, tante Teuntje en oom Ab. 'Echte' tantes en ooms waren meer op afstand. Tante Teuntje woonde in een straat pal achter ons huis. Ik kon daar zelf naar toe zonder de straat over te steken. De gezelligheid bij tante Teuntje, het onvoorwaardelijk mogen zijn en niets hoeven, de aandacht voor mij als kind, de andere kinderen die er waren én het glaasje limonade deden alles. Voor mijn moeder was het een moment rust en gedeelde zorg voor mij met iemand waar zij volledig vertrouwen in had.
In de loop van mijn leven heb ik vaak ervaren hoe kinderen kunnen opleven met een persoonlijke positieve aandacht van iemand die dat extraatje vanuit zijn of haar ruimte in hart, huis en leven kan geven. Ik gun ieder kind een tante Teuntje”.
Maria Wassink
oprichter Steunouder Nederland
Zo is er een regeling ontstaan waarbij Tante Teuntje in het leven van een gezin om de hoek veel verschil heeft uitgemaakt. Zowel bij de kinderen, als moeder Wassink. Achteraf bezien een bijzondere situatie tussen met name de twee vrouwen, waarbij de een haar hart en huis openstelde, en de ander genoeg vertrouwen schonk en haar kinderen de aandacht gunde die ze verdienden.
“In de loop van mijn leven heb ik vaak ervaren hoe kinderen kunnen opleven met persoonlijke positieve aandacht van iemand die dat extraatje vanuit zijn of haar ruimte in hart, huis en leven kan geven. Ik gun ieder kind een tante Teuntje”.
Aarzel niet contact met ons op te nemen!