
Kunt u iets vertellen over uw persoonlijke situatie?
Ik ben getrouwd met Nino (41 jaar). Samen hebben we twee dochters, namelijk Lorena (14 jaar) en Alessia (12 jaar). Als huismoeder heb ik de zorg voor het huishouden, het gezin en alles wat daarbij hoort. Daarnaast ben ik een soort mantelzorger voor twee personen. Mijn hobby’s zijn leuke dingen doen met het gezin, lezen, hardlopen, shoppen en lekker eten koken.
Wanneer en waarom bent u vrijwilliger geworden bij Steunouder Emmen?
We hebben zelf hele zware jaren gekend. Gelukkig ging het op een gegeven moment weer een stuk beter. Om die reden wilden we al langere tijd iets voor een ander gezin betekenen. Toen er toevallig een advertentie voorbij kwam van Steunouder Emmen heb ik ons ingeschreven voor meer informatie. Zo is het balletje verder gaan rollen.
Kunt u iets vertellen over uw inzet als steunouder?
Als steunouder vang je een kind of meerdere kinderen uit een ander gezin op bij jou thuis om dat gezin wat ademruimte te geven. Hoe vaak en wanneer dit gebeurt, is in overleg met het andere gezin. Wij vangen drie kinderen uit twee verschillende gezinnen op. Van het ene gezin komen twee kindjes één keer per vier weken een hele zondag. Van het andere gezin komt één kindje één keer per week een dagdeel.
Ik besteed er dus al met al een paar uurtjes per week aan. Het is altijd gezellig als de kinderen komen en we kijken er elke keer weer naar uit. Onze eigen kinderen vinden het ook super leuk! Dat is voor ons wel een belangrijk punt.
Wat voor mensen doen een beroep op jullie ondersteuning?
Iedereen kan zich als vraagouder aanmelden. Het zijn eigenlijk altijd ouders die een te klein netwerk hebben om zelf hulp te kunnen
vragen en die om uiteenlopende redenen wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken.
Wat is precies het doel van de ondersteuning als steunouder?
Wij bieden hulp zodat de vraagouders op dat moment even geen zorg aan hun kinderen hebben. Soms zijn mensen ziek en kunnen ze in de tijd dat hun kinderen bij ons zijn even rusten. Het kan echter ook gaan om een druk gezin, waarvan de ouders op deze manier simpelweg even tijd hebben voor elkaar.
Het maakt niet uit wat de ouders doen gedurende de tijd dat hun kinderen bij ons zijn, dat mogen ze helemaal zelf bepalen. Daarnaast doen we ons best een leuke dag te creëren voor alle kinderen. Als dat lukt genieten wij ook en halen we er veel positieve energie uit.
Hoe belangrijk is het werk van steunouders?
Ik denk dat het heel belangrijk is. Niet iedereen heeft veel mensen om zich heen waar je hulp aan kunt vragen. Bovendien is dit toch iets laagdrempeliger dan hulp vragen via een instantie. Alhoewel ik zeker heel goed begrijp dat ook aankloppen bij een organisatie als Steunouder Emmen lastig kan zijn.
Waar ligt uw persoonlijke drive?
Uit eigen ervaring weten we hoe moeilijk het is als je er niet 100% voor je kind kunt zijn. Daarom zijn we extra gedreven om andere gezinnen hierbij te helpen. Als je ziet dat de kinderen het in het begin erg spannend vinden en zich na een tijdje zo thuis voelen, geeft dat een goed gevoel! Soms krijg je spontaan knuffels en zeggen ze dat ze het jammer vinden dat ze weggaan. Verder willen we onze eigen kinderen leren dat het belangrijk is om andere mensen te helpen als je daartoe in de gelegenheid bent. En dat hoeft niet in hele grote dingen te zitten. We laten ze ook zien dat het prima is om hulp te vragen als je het zelf nodig hebt. Vaak willen mensen wel helpen maar weten ze niet hoe en waarmee ze kunnen helpen.
Wat hoopt u met uw vrijwilligerswerk als steunouder te bereiken?
Liefde, tijd en aandacht geven aan andere kinderen, plus daarbij een goeie, vertrouwde band met de ouders opbouwen. We hopen dat veel mensen zich net als wij aanmelden als steunouders, het is zo waardevol om iets voor een ander te kunnen doen.

Procedure vrijwilligers Steunouder Emmen
Als u geïnteresseerd bent om steunouder te worden, komt Anniek (de coördinator van Steunouder Emmen) bij u thuis voor een kennismakingsgesprek. Zij vraagt of u voorkeur heeft voor bepaalde dagen/tijden/leeftijd/aantal kinderen. Als u zich wilt aanmelden als steunouder kunt u via de coördinator een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) aanvragen en deelnemen aan een online training. Zodra de VOG binnen is, wordt het vrijwilligerscontract getekend en kijkt de coördinator welke kinderen uit vraaggezinnen goed bij deze steunouder zouden passen. Als ze denkt dat er een passend gezin is, dan komt ze met het gezin voor een kennismaking. Als het van beide kanten klikt, worden er afspraken gemaakt en kan de match van start gaan.
Meer informatie
Steunouders kunnen stellen zijn, gezinnen, alleenstaanden: allen met of zonder kinderen. Landelijk zijn momenteel 445 gezinnen gekoppeld aan steunouders. In Emmen zijn er nu 19 lopende matches tussen vraaggezinnen en steunouders. Wilt u eventueel steunouder worden (Steunouder Nederland is actief in meer dan 55 gemeenten), dan kunt u voor meer informatie een kijkje nemen op www.steunouder.nl.