Word steunouder en help een gezin!

Als steunouder geef je steun aan ouders en plezier aan het kind. Je vangt een of twee dagdelen het kind op. Daarmee help je de vraagouders. Wil je als vrijwilliger een gezin helpen en vind je het leuk om met kinderen om te gaan? Dan is steunouder misschien iets voor jou.

Kijk of Steunouder bij jou in de buurt actief is bij 'Waar'.

Wie kan steunouder worden?

Een steunouder vindt het fijn om iemand te helpen en beleeft plezier aan de omgang met kinderen. Het is een dankbare taak omdat je als steunouder van onschatbare waarde kunt zijn voor ouders en hun kind. In sommige situaties is het belangrijk om je eigen grenzen te bewaken. Het is handig als je flexibel bent en makkelijk communiceert. Spreekt dit je aan, laat het ons weten!

Wat bieden wij?

Voordat je start bieden wij je een (digi)training, waarin je handvatten krijgt voor het steunouderschap en waarin je andere steunouders ontmoet. Een steunoudercoördinator begeleidt de start en de match. Je kunt altijd op de coördinator terugvallen.

Vrijwilliger aan het woord

“Ik vind dat wij het goed hebben: we kunnen drie keer per jaar op vakantie, hebben een prima huis, kunnen kopen wat we willen en onze kinderen gaan prima. De tijd, energie en het geld dat we ‘over’ hebben, wil ik aan mensen om me heen besteden die het wat minder hebben."

lees het hele verhaal

Wie zijn de vraagouders?

Ouders kunnen soms door allerlei oorzaken de verzorging en opvoeding van hun kinderen (tijdelijk) moeilijk aan. Ze raken overbelast. Door de hulp van een steunouder krijg het kind rust, regelmaat en structuur. De ouders krijgen ruimte om op adem te komen en de eigen draagkracht te vergroten. Het kind kan bij de ouder blijven wonen en de ouder blijft als ouder verantwoordelijk. Door de inzet van een steunouder verkleint het risico dat (zwaardere) hulpverlening zoals pleegzorg nodig is.

Periode

De duur van de inzet van steunouders hangt af van de behoefte van kind en ouders en jouw mogelijkheden. Dit betekent dat het steuntje in de rug van korte of langere duur kan zijn.

Hoe word je steunouder?

 1. Aanmelden

  Je kunt je aanmelden bij de steunoudercoördinator in je woonplaats.

 2. Meer informatie

  Je ontvangt van de steunoudercoördinator informatie en een vragenlijst om thuis in te vullen.

 3. Kennismakingsgesprek

  De steunoudercoördinator maakt een afspraak met je voor een kennismakingsgesprek. Dit gesprek is belangrijk om je goed te leren kennen. De steunoudercoördinator wil voor het kind en ouder(s) een steunouder zoeken die goed bij gezin past.

 4. Verklaring Omtrent Gedrag

  We vragen jou en, indien van toepassing, jouw partner om een Verklaring Omtrent Gedrag aan te vragen. Deze aanvraag is zonder kosten.

 5. Training

  Je volgt de (digi)training voor aspirant-steunouders waarbij je leert over het steunouderschap. Een steun- en een vraagouder delen hun ervaringen met je en we staan stil bij jouw rol als steunouder en de grenzen van de vrijwillige inzet. 6. Elkaar leren kennen

  Na de training volgt de wenperiode met kind en ouder(s). Elkaar leren kennen en vertrouwen winnen zijn belangrijke voorwaarden voor succes.

 7. Afspraken maken

  Is er voldoende klik en verloopt de kennismakingsperiode goed, dan starten we.

 8. U bent steunouder geworden!

Meer weten over steunouder worden?

Aarzel niet contact met ons op te nemen!