‘Steunouders’ Marcel en Bregje uit Almelo zetten elke vrijdagmiddag een extra bordje klaar

Artikel met dank aan © Oost / Niki Nijboer

Kinderen opvoeden kan een hele klus zijn. Dat hoef je ouders niet te vertellen. Maar voor wie alleenstaande ouder is, of nauwelijks een netwerk heeft in de buurt kan dit extra uitdagend zijn. In Almelo zijn er sinds kort zogenoemde steunouders. Deze mensen zetten zich structureel een paar uur per week in om een ander te ontlasten in de zorg voor hun kinderen.

Eén van de gezinnen die zich heeft opgegeven als steunouder zijn Bregje en Marcel uit Almelo. Elke vrijdagmiddag zetten ze een extra bordje neer aan tafel, want dan schuift er een kindje aan bij de lunch.

Een ander helpen

“We waren al langer opzoek naar een maatschappelijk initiatief waar we ons als gezin bij aan konden sluiten. We hebben het altijd over noaberschap. Maar uiteindelijk zijn we vooral met onze telefoons bezig. Dus toen we een oproepje zagen voor steunouders, wisten we: hier willen wij een rol in spelen”, vertelt Bregje Verschaeren, die nu sinds een aantal maanden steunouder is. 

Het is inmiddels vaste prik geworden op vrijdag voor zowel het meisje als de steunouders. “In de middag halen we haar op uit school en zij eet dan met ons mee. We doen daarna vaak een spelletje, of één van mijn dochters lakt haar nagels”, vervolgt Bregje over wat ze doet als steunouder.

En dat is precies wat het initiatief Steunouders inhoudt: een steuntje in de rug geven aan ouders die wat extra hulp kunnen gebruiken. Om wat voor soort hulp dat dan precies gaat, verschilt per situatie. 

Foto RTV Oost Steunouder Almelo

Armoede en financiële problemen

“Ik heb bijvoorbeeld een casus waarbij de moeder een verstandelijke beperking heeft. Er zijn ook meerdere alleenstaande moeders die niet zo’n groot netwerk hebben in de buurt. Dan is het fijn als iemand soms twee uurtjes kan oppassen, zodat de moeder even naar de kapper kan”, vertelt Nathalie Wevers, coördinator van Steunouder in Almelo. Dit doet ze bij Avedan, een welzijnsorganisatie in deze regio.

Steunouder is in meerdere gemeenten een begrip. Sinds vorig jaar september is het initiatief gestart in Almelo. En volgens Nathalie is het juist hier meer dan nodig. “In Almelo zie je toch meer armoede dan in andere gemeenten in de regio. Daardoor zijn er ook meer financiële problemen. Juist hier is het dan nodig dat er initiatieven als deze bestaan”, meent Nathalie.

Inmiddels zijn er zo’n zestien kinderen van wie de ouders zich aan hebben gemeld voor hulp. Ondertussen hebben ongeveer twaalf steunouders zich gemeld bij Nathalie. De steunouders wordt een dag of dagdeel per week gevraagd om te helpen.

Zorgvuldig matchen

“Wat wel goed is om te weten, is dat je niet zomaar een kind toegewezen krijgt. We plaatsen een kind zorgvuldig, en kijken daarbij ook naar wat de steunouders kunnen én willen doen. Soms hebben ze bijvoorbeeld een voorkeur voor een kind van een bepaalde leeftijd omdat dat beter matchtmet de gezinssamenstelling”, vertelt Nathalie over de werkwijze van Steunouder.

Voor Bregje en Marcel is de match in ieder geval goed geslaagd. “Het is eigenlijk zo simpel: je doet wat leuks met een kind en je ziet dat ze helemaal opfleurt. Daar doe je het voor. We zien ook dat zij plezier heeft en dat het goed klikt met onze dochters”, vertelt steunouder Marcel.