Terug naar overzicht

Webinar Samen Oplopen en Steunouder

Samenwerking Steunouder en Samen Oplopen
 
Samen Oplopen en Steunouder vullen elkaar goed aan en trekken daarom samen op. In Delfzijl doen we dat heel praktisch sinds het najaar van 2020. We denken dat meer gemeenten gebaat zijn bij deze brede vorm van informele steun aan kinderen en gezinnen. Eén aanbod voor uiteenlopende vragen van gezinnen die geholpen zijn met de steun van een vrijwilliger.
In het webinar op 16 maart, om 16.30 uur, vertellen we er graag meer over. Iedereen die beleid adviseert of uitvoert binnen gemeenten en zorg of welzijnsorganisaties op het gebied van het  jeugd- of sociaal domein is van harte welkom deze online bijeenkomst bij te wonen.
 
Samen één aanbod voor elk gezin
Een steunouder biedt een gastvrij thuis in zijn/haar eigen huis voor een kind uit een overbelast gezin. Bij Samen Oplopen komt een vrijwilliger ín een gezin, die meedenkt en doet ter ondersteuning.
Samen Oplopen en Steunouder trainen de vrijwilligers en begeleiden het gezin waar nodig. De coördinator is een hulpverlener die te zware problematiek weghoudt bij de vrijwilliger, zelf waar nodig hulp biedt aan het gezin of samenwerkt met eerste- of tweedelijns zorg die bij het gezin betrokken is.
 
Lokale inbedding
Omdat Samen Oplopen en Steunouder geloven in de kracht van lokale inbedding werken zij voor de uitvoering van hun methodiek samen met lokale zorg- en welzijnsorganisaties. Zo is er minder kans op versnippering en dubbeling, wordt er gewerkt vanuit bestaande netwerken en is een duurzame verankering geborgd. De coördinator is dus in dienst bij deze lokale organisatie en voert de werkwijze van Samen Oplopen met Steunouder  uit, ondersteunt met praktische materialen en coaching.
 
De coördinator(en)
Voor gezinnen en vrijwilligers is er één aanspreekpunt: de coördinator. Deze werft vrijwilligers, organiseert trainingen, maakt kennis met de gezinnen, begeleidt de matches en werkt samen met de hulpverlening waar nodig. De rol van coördinator kan desgewenst door meerdere personen worden uitgevoerd, bijvoorbeeld om taken te verdelen. Zo kan de ene coördinator vooral vrijwilligers werven, terwijl de andere de matches op inhoud begeleidt. Of de ene coördinator begeleidt de matches van kinderen die naar een steungezin gaan (Steunouder) en de ander begeleidt de koppelingen waar een vrijwilliger helpt om problemen in het gezin aan te pakken om terug in een positieve spiraal te komen (Samen Oplopen).
 
Twee werkwijzen, één aanbod
Samen Oplopen en Steunouder hebben beiden als voorwaarde dat de coördinator een hulpverlenersachtergrond heeft én werkt vanuit een lokale organisatie.  Vandaar dat zij hun aanbod aan elkaar kunnen koppelen om in te zetten als een brede vorm van georganiseerde informele steun.
Met deze samenwerking zorgen zij dat ouders zich gesteund voelen, de gezinssituatie beter aankunnen en kinderen in hun eigen gezin opgroeien. Het voorkomt uithuisplaatsingen en vermindert (ambulante) jeugdzorg.
 
Online informatiebijeenkomst
Nieuwsgierig hoe u dit in uw gemeente of organisatie vorm kunt geven? Meld u dan aan voor het webinar op 16 maart 2021. U kunt 1 of 3 delen van een half uur volgen en u opgeven via: www.steunouder.nl/webinar
 
Het programma:
16.30 - 16.50 uur: Informatie over het gecombineerde aanbod van Steunouder en Samen Oplopen
16.50 - 17.30 uur: Twee rondes van twintig minuten waarbij u naar keuze kunt deelnemen in een van de vijf online kamers om te spreken met de initiatiefnemers, een vrijwilliger, coördinator of directeur van een uitvoerende organisatie.
17.30 - 18.00 uur: Ruimte voor uitwisseling en vragen.