Terug naar overzicht

Steunouder op TV

Hoe leuk is het als de landelijke TV je benadert om een uitzending te maken over ‘jullie mooie aanpak’? Dat overkwam Steunouder Nederland begin dit jaar. KRO-NCRV is voor haar programma Kruispunt altijd op zoek naar inspirerende verhalen. De laagdrempelige manier waarop Steunouder gezinnen die wat extra hulp kunnen gebruiken een steuntje in de rug biedt, sluit daar goed bij aan. De makers volgden twee gezinnen met hun steunouders. Kijk de aflevering hier terug via Uitzending Gemist.

Maria Wassink is oprichter van Steunouder. De motivatie om dit te starten komt uit haar jeugd. Maria: “Ik had een goede moeder, maar zij was al een dagje ouder en stond er alleen voor. Zij had kennissen, tante Teuntje en oom Ab. Tante Teuntje woonde in een straat pal achter ons huis. De gezelligheid bij tante Teuntje, het onvoorwaardelijk mogen zijn en niets hoeven, de aandacht voor mij als kind én het glaasje limonade deden alles. Voor mijn moeder was het een moment rust en gedeelde zorg. Ik gun iedereen een tante Teuntje.”

Voor de Arnhemse Sem, de zoon van Deborah, is dit bewaarheid geworden. Hij heeft een opa en oma gevonden bij Albert en Joyce. Albert is net gepensioneerd en werkte altijd voor de overheid als jurist. “Ik zocht naar nieuwe zingeving in mijn leven, ik wil graag iets voor de maatschappij betekenen. Het steunouderschap leek mij heel leuk. We kwamen in contact met Deborah die steun zocht voor Sem die autisme heeft. Sem komt nu elke zaterdag een paar uur naar ons. Het is pittig, want het is een druk ventje, maar ik heb dat menneke in mijn hart gesloten en wil hem niet meer kwijt.”

Esther en haar zoon Jordy uit de Krimpenerwaard kwamen midden in de coronatijd in contact met Gerdine en Sander. Esther: “De drempel om steun te vragen is best hoog, maar het is wel een hele verademing. Het geeft mij lucht en extra tijd met mijn dochter Chloë. Ik wil heel graag dat meer mensen weten van deze mogelijkheid. Ook als je lichamelijk beperkt bent zoals ik, kan Steunouder een oplossing bieden. Het is een grote stap, maar er is een goede klik, Jordy heeft het echt naar zijn zin.” Ook steunouders Gerdine en Sander zijn enthousiast. Nu hun eigen kinderen wat ouder zijn willen ze graag een ander kind helpen. Gerdine: “We hebben bewust voor steunouderschap gekozen en wilden graag een kind dat een stuk jonger was dan onze kinderen, want dan voorkom je een concurrentiestrijd. We zijn heel blij met Jordy, de zoon van Esther. We hebben onze wens om steunouder te worden open besproken met onze kinderen en ze uitleg gegeven. Het is allemaal heel natuurlijk gegaan en nu draait Jordy mee in ons gezin op de zaterdagen. Onze dochter ziet hem als een bonusbroertje.“

Nieuwsgierig wat Steunouder is en of het misschien ook iets voor jou zou kunnen zijn? Kijk de uitzending terug via Uitzending Gemist.