Netwerkversterking

Steunouder Nederland ontwikkelde samen met MantelzorgNL, Nfactory en Steunouder Zwolle de methodiek Netwerkversterking. Hierin geven we een handreiking hoe gezinnen met de inzet van een vrijwillige netwerkcoach hun eigen netwerk kunnen versterken.
In 2019 ontwikkelden we een train-de-trainer voor coördinatoren die vrijwilligers met deze aanpak willen begeleiden.


Dit project “Meer kracht door netwerkcoaching voor ouders” was mogelijk dankzij het Kansfonds. In 2021 wordt 'Meer kracht door netwerkcoaching voor ouders' doorontwikkeld tot een online coaching-module dankzij het Fonds Dioraphte.

Steun voor pleegouders

Samen met het Overijsselse Trias Jeugdhulp heeft Steunouder het project Steun voor pleegouders geïnitieerd. Gedurende drie jaar was er ruimte om pleegouders met een steunouder een steuntje in de rug te bieden waardoor zij ruimte kregen om even op adem te komen, aandacht te geven aan hun andere kinderen of iets voor zichzelf te doen. Steun voor pleegouders richtte zich voor pleegouders uit het werkgebied van Trias en werd gefinancierd door het Oranje Fonds binnen het programma Vrijwillige zorg in het gezin. Tijdens het programma heeft het Instituut voor Publieke Waarden tien cases verzameld waar we veel van hebben geleerd. Deze tien cases en de belangrijke lessen zijn beschreven in tien verhalen. ‘Vrijwillige zorg in het gezin, Zo maak je het verschil’

Lees ook het ervaringsverhaal van een alleenstaande pleegmoeder.

Ambassadeur

Formele en informele steun kunnen elkaar versterken, zodat kinderen veilig en gezond opgroeien. Om die verbinding te verankeren, is Maria Wassink (de oprichter en directeur van Steunouder) ambassadeur informele zorg bij de Landelijke Coalitie Kansrijke Start.

Actieprogramma Kansrijke Start

 

Collectief informele steun

logo Collectief informele steun voor kind & gezinIn het Collectief informele steun aan kind en gezin bundelen vijf landelijk werkende initiatieven (Steunouder, Buurtgezinnen, Home-Start, Samen Oplopen en Meeleefgezin) hun krachten om de preventie van zorg beter op de kaart zetten. Zie ook de pagina bij Voor de Jeugd waar zij zichzelf presenteren om gemeenten te ondersteunen bij hun inkoopbeslissing.

Steunouder Light

In coronatijd experimenteerden we met Steunouder 'Light’, een flexibele vorm van digitale steun (van luisterend oor tot huiswerkhulp of facetimevoorleesoma) die gegeven wordt door steunouders die niet per se in dezelfde woonplaats/regio wonen. Die nieuwe werkvorm blijkt een groot succes en krijgt daarom een vaste plek naast het 'gewone' Steunouder.

Wil je zelf Steunouder 'Light' worden, of kan jij of je kind wel wat steun gebruiken in deze woelige tijd? Meld je aan via je lokale steunoudercoördinator of stuur een mailtje naar info@steunouder.nl